"Hozz egy jó döntést magadért, és gyere el, hisz a mozgás nem csak a fogyásról szól!"
BLOG                                                                                      << Vissza

A fogyasztás problémája!

Modern világunkban a tápanyagokkal bevitt energia mennyisége, lényegesen megnőtt, viszont a szervezet fizikai terhelése a civilizációs fejlődés következtében, számottevően csökkent, így az emberek többségén jelentkezik az elhízás.
Miközben többségünk állandó harcot vív a gyarapodó kilók ellen, meglehetősen erős nyomásnak vagyunk kitéve. A média egyre drasztikusabban sulykolja az ideális testsúly megőrzését, viszont ez a súly messze alacsonyabb, az átlagember többségének, valós kilóinál. Természetesen a túlsúllyal küszködők többsége szeretne megszabadulni a feleslegtől, de az évmilliók során, szervezetünk túlzottan jó táplálékhasznosító lett. A felhalmozódó felesleg, általában zsír, ami kétféle lehet, az egyik a bőr alatti réteg, a másik a zsigeri. A kettő közül a bőr alatti az ellenállóbb, ezért először a zsigeri tűnik el, és a látványosabb változást hozó bőr alatti csak jóval később indul meg.

Fogyni csak egyféleképpen lehet, meg kell vizsgálni az energia mérleget, és úgy kell alakítani, hogy a bevitt energia mennyisége kevesebb legyen, mint a felhasznált energia!
Az optimális az, ha naponta az előzőekhez képest min.400 kcal kevesebbet viszünk a szervezetünkbe. A recept egyszerűnek tűnik, másként, és mást enni.
Viszont ez rohanó világunkba nehezen megvalósítható, mivel csak este, amikor hazaértünk az egész napos gürizés után, akkor van időnk, és módunk, rendesen étkezni. Tehát oda kell figyelni, hogy a napunkat átszervezzük, mind az étkezési idő, mind az ételek minőségének szempontjából. Kerülni kell a késő esti étkezést, és kerülni kell a zsírokat.

A fogyasztás problémái a módszerekben keresendők!
Tartós eredménnyel járó fogyókúra, csak akkor lehetséges, ha a fogyás üteme nem gyors, és nem törekszünk többre, mint heti 1kg. Természetesen lehet többet is, de az ezzel járó látványos változás nem lesz eredményes, mert a folyamat hamar leáll és sokszor az ellentettjébe csap át. A fogyáshoz mindenképpen szükséges a mozgás, ami naponta min. 30 perc, és ez bármi lehet, csak megerőltető legyen. Ha valaki hetente, csak 1-2 alkalommal szánja rá magát a mozgásra, az inkább árt magának, mert a nagy súlyt hirtelen mozgatni sérülés veszélyes, és az anyagcsere folyamat sem módosul.
A fogyásban nagy szerepe van még a kitartásnak, mert ha ideje korán abba hagyjuk, akkor felesleges volt az egész.
Talán a fogyásnál is nagyobb erő kell a leadott súly megtartásához. Nem mindenki számára ismeretes az, hogy szervezetünk a fogyókúra ideje alatt, a csökkent energia bevitel miatt, egy úgynevezett "takarékos üzemmódban" működik. Amikor visszaáll az eredeti állapot, szervezetünk jobban elkezd raktározni, mert "emlékszik", hogy bizonyos dolgokból nemrég hiányt szenvedett, és ezt nem akarja még egyszer. Ezért a súlytartás időszakában elengedhetetlen az alacsony energia bevitel, és a rendszeres mozgás.
Napjaink fogyókúra divatja, rengeteg bajt okozott már, sőt tragikus következményekkel is járt. A szakirodalom több mint 60 halál esetet ír le a tartós éhezéssel vagy a rendkívül alacsony (napi 300 kcal) energia bevitellel végzett fogyókúra kapcsán. Ezért is nagyon fontos az orvos szerepe, aki figyelemmel kíséri, és ellenőrzése alatt tartja a fogyókúrát. Számos fogynivágyó a mozgás helyett a könnyebb utat választja és a különböző gyógyszerekhez nyúl, mert ezt hallotta, vagy valamelyik ismerősénél ez eredményre vezetett. Ezek az emberek, sajnos több dolgot is figyelmen kívül hagynak. Egyrészt azt, hogy lehet, hogy az ismerősének az a gyógyszer véletlenül pont jó volt, de neki nem biztos, hogy olyan a genetikai kódja, hogy használni fog. Másrészt nem ismerik a gyógyszerek összetevőit, hatásait, mellékhatásait, mit mivel érdemes szedni, mely segíti, egészíti ki egymást, és melyek azok, amelyek egymás ellen dolgoznak. A sport világából évtizedek óta ismert az anfetamin és készítményei, amelyet előszeretettel használnak a sportolók, és ez által kiszivárgott a közemberek közé is. Viszont azt nem tudják, hogy ezek a készítmények többet ártanak, mint használnak.

És ezzel el is jutottunk a sport világához.
Közismert, amióta van súlycsoportos sportág, azóta létezik a fogyasztás is. Régebben ez úgy nézett ki, hogy a versenyre fogyasztottak, elmentek, mérlegeltek, majd versenyeztek. Ha több napos volt a verseny, akkor azok a versenyzők, akik több súlycsoportot ugrottak lefelé a fogyasztás révén, a verseny végére, már jogosulatlan előnyre tudtak szert tenni. Ezek a fajta fogyasztások, általában nagymértékű folyadék kiszorítással oldották meg (előszeretettel nyúltak vízhajtóhoz), de természetesen az étkezésre is odafigyeltek.
Ennek a veszélye abban rejlett, hogy nem orvosi felügyelet mellett csinálták, és nem szedtek mellé K+ így veszélybe került az egészségük. A víz kiment a sejtekből, könnyebben savasodtak, az oxigén szállítása nem volt megfelelő, enervált lett a sportoló! E mellett a szívnek sem tett jót, mert a hirtelen folyadékvesztés, majd feltöltődés nagyon megviselte. A világ fejlődése következtébe, a sportok, és azok megítélése is megváltozott, és egyre jobban figyelembe vették az egészségvédő szerepet.
Többek között bevezették a súlycsoportos sportágaknál a napi kontrolt, és ezzel ki tudták küszöbölni azt, hogy egy-egy versenyző jogosulatlan előnyhöz jusson a súlyából kifolyólag. Illetve így az egészséget is jobban tudják védeni, mert itt már nem érdemes több súlycsoportot lefogyni, mivel a versenyző a kontrol miatt, nem tudja vissza szerezni a súlyt, és a gyengülés, ami a fogyással jött megmarad, és amit a súllyal nyerni akart, azt az erőnél elveszti. A fejlődéssel és a szigorúbb szabályokkal, egyre jobban bekapcsolódott az orvostudomány a sportba. Ma már egy-egy sikeresebb versenyző mögött egy komoly orvosi team áll, aki segíti mind a fizikai, mind a pszichikai felkészülésben. Táplálkozási tanácsokkal látja el, meghatározza milyen táplálék-kiegészítőket szedjen, műszeres méréseket végeznek, amely a sportoló állapot felmérésére irányul (terhelhetőség, testzsír arány), és ha kell a testsúly csökkentését is megoldják.
Mivel a sportolókon annyi felesleg nincs, ezért ha kell, a fogyasztás úgy kell megoldani, hogy az orvosok figyelembe vegyék azt, hogy a testsúlyvesztés mellett, az erő állóképesség, robbanékonyság megmaradjon. Ezért ez a folyamat egy hosszú és jól megtervezett munka kell, hogy legyen!!!

ELÉRHETŐSÉG

Cím:
6724 Szeged, Kossuth Lajos sgt. 52. udvari rész

Telefon:
+36-70/602-43-47

E-mail:
info@fittzona-szeged.hu