"Hozz egy jó döntést magadért, és gyere el, hisz a mozgás nem csak a fogyásról szól!"
BLOG                                                                                      << Vissza

Táplálék-kiegészítők szerepe

Ha meghalljuk ezt a kifejezést, hogy táplálék-kiegészítők automatikusan a testépítő sport jut eszünkben. Ezt a téves következtetést sajnálatos módon a tiltott szerek fokozott használata vonta maga után ebben a sportban, holott közelről sem erről van szó.
A kifejezés azt jelenti, hogy olyan szereket viszünk be szervezetünkbe, amelyek kiegészítik a napi szegényes táplálkozásunkat, mert a lehető legalaposabban összeválogatott étrend sem biztosítja az optimális szükségleteket. Míg a 60-as évek végén azt gondoltuk, hogy a helyes táplálkozás napi háromszoros étkezéssel megoldható, az újabb kutatások megállapították, hogy az emberek 70%-a a napi háromszori étkezéssel nem fogyaszt el elegendő tápanyagot. A napi nyersanyagforrásaink nem frissek, a feldolgozás és a tartósítás során az alapvető tápanyagok jelentős része elvész. Emellé jön még a káros környezeti hatás (gázok, szmog, UV sugár, növényvédő szerek). Az ember a modern világunkban a környezeti hatásunk mellet az élvezeti szerek, okozta károsodásnak is, ki van téve.
Mindezek összességének következménye, hogy szervezetünkben szabad gyökök keletkeznek. Ezek a sejtkárosító anyagok növelik szervezetünkben az antioxidáns igényt. A táplálék-kiegészítők szerepe azon alapszik, hogy szervezetünkbe antioxidánsokat vigyünk be, amely segíti az egészség megőrzését, elősegíti a betegségek gyorsabb lefolyását, és változatosabb étrendet biztosít. Ezek az antioxidánsok a környezet okozta sejtkárosító folyamatokat megelőzik, az immunrendszert erősítik, a teljesítőképességet, és a sejt energia szintjét növelik. Az utóbbi években egyre több kutatás hívta fel a figyelmet a szabadgyökök káros következményeire, a szív és érrendszeri betegségekre, valamint a daganatos megbetegedésekre. Az egyre hatékonyabb felvilágosodás ellenére még mindig egészségtelenül táplálkozunk, a telítetlen zsírsavak fokozott használata, rostos zöldségek és gyümölcsök kis mértékű fogyasztása jellemző ránk.

Milyen a jó táplálkozás?
Az emberi fogyasztásra alkalmas tiszta nyersanyagból származnak, nincs bennük nehézfém, szennyeződés, növényvédő szer maradvány, tökéletesen felszívódnak és az egyes komponensek kiegészítik és fokozzák egymást. Ezekre leginkább a sportolóknak van szükségük főleg fogyasztás után, amikor az a cél, hogy a kimerült és megviselt szervezetet gyorsan regeneráljuk és feltöltsük. Ilyenkor nem mindegy, hogy mit és etetek a versenyzővel, mert ha kicsit is eltérek az ajánlott ételektől, az a verseny kimenetelének szempontjából akár végzetes is lehet. Nem adhatok nehezen emészthető dolgokat, ami a szervek működéséhez szükséges vért átcsoportosítja, és nem tudja a versenyzőt optimális állapotba hozni a küzdelem kezdetére. Ilyenkor olyan táplálék-kiegészítőket adok, ami gyorsan és könnyen felszívódik és a mindennapi étkezésben, általában nem nagyon alkalmazzuk. Pl. szőlőcukor. A folyadékpótlás is nagyon fontos, mert az a versenyző, aki úgy készült a versenyre, hogy vizet veszített, fel kell, hogy töltse raktárait. Ebben az esetben nem a víz a legmegfelelőbb pótlás, mert nincsenek benne kellő ásványi anyagok. Ezért törekedjünk arra, hogy a versenyző izotóniás italokat fogyasszon. Természetesen ennek hatásfokát úgy tudjuk növelni, ha már a felkészülés alatt kapja ezeket a szereket. Nagyon fontos tény, hogy ezeknek a táplálék-kiegészítőknek a hatóanyaga kisebb, mint a gyógyszerkészítményeké, ezért a túladagolás veszélye nem áll fenn. Vannak zsírban oldódó, és vízben oldódó táplálék-kiegészítők. Nem sorolnám fel őket, csak a C vitamint emelném ki.
Vízben oldódó antioxidáns. Szerepe van hormonkötő és támasztószövetek képzésében, vas- réz felszívódásában, a regenerációban és sebgyógyulásban.
Végezetül a táplálék-kiegészítők a napi tápanyagbevitel mellett jelentősen javítják a sejtek tápláltsági fokát, kivédik a biológiai membránok károsodását, javítják a sejten belüli mitockndriális funkciót, védik a sejt organellumokat, a sejt intra és extracelluláris közegeit az oxidáció káros következményeitől.
A táplálék-kiegészítőket fogyaszthatják gyerekek, felnőttek egyaránt az egysíkú táplálkozás korrigálva, de fokozottan a sportolóknak és a fogyókúrázóknak van szüksége rá.

Forrás: Dr. Illyés Edit

ELÉRHETŐSÉG

Cím:
6724 Szeged, Kossuth Lajos sgt. 52. udvari rész

Telefon:
+36-70/602-43-47

E-mail:
info@fittzona-szeged.hu