"Hozz egy jó döntést magadért, és gyere el, hisz a mozgás nem csak a fogyásról szól!"
BLOG                                                                                      << Vissza

Étkezési szokások, szabályok!

A legutóbbi tanulmányok szerint az étkezési szokásaink nagyon rosszak. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt lakosság 2/3-a is azt eszi, ami ízlik neki és csak 1/3-a nézi mi az, ami egészséges és úgy táplálkozik. Ha ilyenek a felnőttek, mit várjunk a gyerekektől?
A vizsgálatok megállapították, hogy az étkezésben élik meg a fogyasztási kiteljesedésüket az emberek, ami az egészség rovására megy. Inkább vásárolnak egy drágább, modernebb boltban, mint elmenjenek családosan kirándulni, mozogni. Míg Európában a háztartások havi költségének 1/6-át költik étkezésre, addig hazánkban a dupláját. Egészségtelen ételek, mozgáshiány, következménye: egészségtelen életvitel. Hazánkban 3 nagy csoportot lehet megkülönböztetni:
- tradicionális, amelybe a felnőtt lakosság 38 %-a tartozik. Jellemző rájuk, hogy a házilag megtermelhető dolgokat fogyasztják. Életükben nagy szerepet játszik a fehér kenyér, a kávé. Alacsony viszont az úgynevezett kényelmi termékekből készült joghurt, kefir, puding, barna kenyér. Életmódjuk ellentmondó, alig-alig aktívak a sportban, viszont élen járnak a dohányzásban és az alkoholfogyasztásban.
- a haspókok közé a lakosság 22 %-a tartozik. Ők azt eszik, ami ízlik nekik. Legnagyobb részüket a falusi nők teszik ki. Étrendjük nagyrészt az állati fehérjék töltik ki (felvágott, sajt, kefir, joghurt, tojás), szeretik még a rágcsálnivalókat (csokoládé, keksz). Életvitelükből adódóan nem idegenkednek a félkész termékektől (instant porok, zacskós levesek).
- a harmadik típus, a modern emberek, akik még 20-29 évesek, jó jövedelemmel rendelkeznek és városban élnek. Kedvenc ételük az instant levesek, gyorsfagyasztott ételek és emellett szeretnek nassolni (fagyi, gyümölcslevek, müzlik). Ebbe a kategóriába tartoznak a legnormálisabb súlyúak, és mégis itt található a legtöbb fogyni vágyó és hízni akaró.
A lakosság maradékát 12 %-ban az egészségesen táplálkozó, 7 %-ban a rendszertelenül táplálkozók és 5 %-ban az ínyencek teszik ki. Mint látjuk elég széles a skála hazánkban. Emellé még hozzájön az is, hogy felgyorsult világunkban az étkezés időtartama és mennyisége teljesen felborult. Reggel nincs időnk normálisan étkezni, pedig ez az egyik legfontosabb étkezés. Délben abszolút nem eszünk a munka miatt, vagy ha igen, akkor is gyors étkezés, aminek az ideje kitolódik 14-15 órára. Este, amikor hazaérünk, akkor van a fő étkezés, mert jobb esetben ilyenkor van együtt a család, ha szerencsénk van, és időben hazaérünk. Ennek az időpontja jóval 18 óra után van és, mint tudjuk ez már nem egészséges. Rosszabb a helyzet, ha egyedülállóak vagyunk, mert ez eltolódhat 21-22 órára is. Ilyen életvitel mellett nem jut idő a mozgásra.
Viszont, ha a sportolókat nézzük, a következőt tapasztaljuk:
Fontos az, hogy melyik térségből jönnek a sportolni vágyók. Ha a városi környezetből, akkor nagy részére a modern táplálkozás a jellemző, viszont ha vidékről, fennáll a veszély, hogy inkább a fent említett másik két nagy csoportból kerülhetnek ki. Az sem lehet elfelejteni, hogy nagy szerepe van a korosztályi tagozódásnak. Edzőként megfigyeltem, hogy mit esznek a gyerekek. Ezt főként versenyeken látom, mert általában akkor töltök velük egy teljes napot. Étrendjüket 95 %-ban chips félék teszik ki, még azoknak is, akik a normális testsúly kategóriába tartoznak. Ezért van nagy szerepe az edzőnek a helyes étkezési normák kialakításában és a szabályok rögzítésében. Ha olyan versenyzőm van, aki súlyfelesleggel küszködik, a verseny előtt elmondjuk, hogy mit és hogyan egyen, illetve a mérlegelés után mit kell tennie. A mérlegelés utáni szabályok vonatkoznak azokra is, akiknek nem kell fogyasztani, mert általában az előző napi vacsorát ők is kihagyják. Az olyan versenyzőknek, akiknek nem kell, akkor a javaslaton az, hogy csak könnyen emészthető étel legyen. Különböző vizsgálatok bebizonyították, hogy kis mértékű éhséggel, sokkal jobb teljesítményt tudnak nyújtani, mint jóllakottan.
Az évek múlásával minél több időt tölt az edzővel egy versenyző, minél többször tapasztalja meg a fogyással és a versenyre való felkészüléssel kapcsolatos dolgokat, egy idő után már saját maga felismeri és alkalmazza a helyes táplálkozásról tanultakat.

Forrás: GFK Piackutató Intézet - Étkezési szokások

ELÉRHETŐSÉG

Cím:
6724 Szeged, Kossuth Lajos sgt. 52. udvari rész

Telefon:
+36-70/602-43-47

E-mail:
info@fittzona-szeged.hu