"Hozz egy jó döntést magadért, és gyere el, hisz a mozgás nem csak a fogyásról szól!"
BLOG                                                                                      << Vissza

Miért ne cseréld le a fitnesztermi edzéseket futásra

Miért nem szabadna a (legtöbb) nőnek futni
A válasz f-fel kezdődik, a vége a, de nem frizura
Írta: Michael Boyle

Nagyon tetszik Diane Lee (neves fizioterapeuta) idézete, ami azt mondja:
"Nem futhatsz, hogy fitt legyél, hanem fittnek kell lenned ahhoz, hogy fuss."Már gyakran használtam ezt a mondást előadásokon és cikkekben, mert nagy egyetértésben vagyok vele: egyszerű és lényegre törő.
Az gondolatot egy lépéssel tovább is vinném: nem hiszem, hogy a legtöbb nőnek tanácsos futni. Amikor ezt előadásokon elmondom, a női futók mindig bepöccennek. Bocsi, nem titeket féltelek, hanem az összes többi nőt. Ha futó vagy és egészséges, olvass tovább, de vedd észre, hogy te a kivétel vagy és nem pedig a szabály!
Most pedig még feketébb lesz a leves. Íme egy találós kérdés:
- Hogy néznek ki a női futók?
- Mint a férfi futók!

Gondolkoztál már azon, miért? Hadd avassalak be egy aprócska titokba: azok a nők, akik hosszú távon eredményesen futnak, már eleve futásra születtek. Úgy is néznek ki, mint a férfi futók. A jó női futók egyáltalán nem "asszonyos" alkatúak, és ez nem ok-okozati összefüggés, hanem természetes szelekció eredménye. A futástól nem lesz olyan cuki vékony testalkatod, sőt, ennek éppen az ellenkezője igaz -- vékony futó alkatnak kell lenned, hogy túléld a futást.
Miért mondom ezt? Két egyszerű okból: anatómia és fizika. A két kedvenc tudományágam. Bármennyire is próbálod és bármilyen egészségesen is eszel, a csontozatodon nem tudsz változtatni. A nők és a futás problémájának kulcsa egy fogalom, amit a sportorvostanban Q-szögnek hívnak. Nem untatlak a részletekkel, de a dolog lényege a következő: a szélesebb csípő szűkebb térddel jár.Q-szög (Q-Angle)

A csípő térddel bezárt szöge problémákhoz vezet. A gondokat a megtett lépések száma felerősíti. Egy átlagos ember kb. 950 lépést tesz meg kilométerenként. Számold csak ki, hány lépés ez egy 5 km-es futás alatt! A futás lépésenként a testsúly 2-5-szörösének megfelelő erőt fejt ki erre a területre. Kell még több matek?
Térjünk vissza az elit női atlétánkhoz és vessünk egy pillantást a testére! Két dolgot figyelhetünk meg: keskeny a csípője és kicsi a melle. Persze lehetnek kivételek, de kétlem, hogy az igazi élsportolók közt lenne ilyen. Az egyik következtetés így szólhatna:
"Remek! Ha futok, akkor az én csípő- és mellbőségem is csökken!"

A másik, sokkal logikusabb pedig így:
"A széles csípőjű, nagymellű nőkből nem lesz jó futó."
Ez utóbbi logika azt is megmagyarázza, miért nincsenek 100 kilós tornászok és műkorcsolyázók. Fizika. A nagyobb test lassabban pörög. A természetes szelekció tehát kizárja ezeket.
Mi történik hát, ha egy "átlag" nő futásra adja a fejét? Statisztika lesz belőle. Fizikoterápiás páciens lesz belőle, ahogy az értelmetlen szélmalomharcot vívja. A szélesebb csípője, előnytelen Q-szöge lábfej- és jó eséllyel térdproblémákhoz vezet. A nehezebb testsúlya jelentősebb ütközéseket okoz és nagyobb erővel terheli meg a szervezetét. A nagyobb erőhatás megterheli az izomszöveteket és a mellet is. Tudsz követni? A végeredmény pedig "fájós és lógós" lesz "formás és kicsi" helyett. A következtetés: a futás a legtöbb nő számára nem hasznos. Ha magas intenzitású edzésre vágysz, akkor járj aerob órákra és, végezz CrossFit jellegű gyakorlat kombinációkat, de ne fuss!

UI: a legjobb a munka a kemény munka! Büntesd a padlót a súlyzót és az edzőt :!
Ne dőlj be a könnyebb eredményeket ígérő dolgoknak!

ELÉRHETŐSÉG

Cím:
6724 Szeged, Kossuth Lajos sgt. 52. udvari rész

Telefon:
+36-70/602-43-47

E-mail:
info@fittzona-szeged.hu